In 2024 wil het WOLKENTHEATER de kinderen in het AZC Almelo een hart onder de riem steken door middel van per AZC twee vrolijke en kunstzinnige activiteiten: in de zomer met een openluchtvoorstelling genaamd CIRCUS OF DREAMS en in de winter met een evenement genaamd SINT! Samen vormen deze twee activiteiten het PAKKET ‘24.

CIRCUS OF DREAMS – Op het festivalterrein in de openlucht worden tentjes opgezet, vlaggetjes opgehangen en tafels met bankjes geplaatst. Tijdens de workshop transformeren de kinderen tot ‘piste-klare’ jongleurs, koorddansers en acrobaten. Het hoogtepunt van het evenement is onze nieuwe voorstelling, een groots optreden voor het hooggeëerde publiek door alle ‘circusartiesten’, inclusief medewerkers van het WOLKENTHEATER en kinderen uit de AZC’s. De festiviteiten eindigen met een vrolijke circusdisco voor alle aanwezigen, waarbij limonade en koekjes niet zullen ontbreken!

SINT! – In de AZC Almelo wordt Sinterklaas van het WOLKENTHEATER vergezeld en geholpen door bijzondere hulppieten: kinderen uit de AZC zelf! Met een pietenmuts en enkele roetvegen worden ze de hulpjes van Sinterklaas, wat leidt tot veel plezier en gelach. Nadat de pietenworkshop is afgerond, wordt de nieuwe Sinterklaasvoorstelling opgevoerd waarin de pieten een actieve rol spelen. Als hoogtepunt verschijnt Sinterklaas zelf. Hij maakt kennis met de kinderen, neemt de tijd voor hun verhalen en dansoptredens, en tot slot ontvangt elk kind een cadeau en kan met Sint op de foto. Want Sinterklaas heeft alle kinderen lief!

Onze motivatie en visie
Op Valentijnsdag 1993 werd de Stichting WOLKENTHEATER opgericht door een groep kunstenaars die naar Nederland waren gevlucht uit verschillende delen van het destijds door oorlog verscheurde voormalige Joegoslavië. Sindsdien zet ons gezelschap zich met passie, betrokkenheid en overtuiging in voor vluchtelingenkinderen in AZC’s. Met interactieve theaterevenementen vol vreugde willen we kinderen met een traumatisch verleden laten genieten en hun creativiteit laten uiten. Wij geloven dat kunst, theater en samenspel een cruciale rol kunnen spelen in hun helingsproces. Na alle ellende die ze hebben meegemaakt, is het voor vluchtelingenkinderen van essentieel belang om momenten te beleven waarin ze zorgeloos kunnen genieten en simpelweg kind kunnen zijn.