In de tijd van lockdown wist het WOLKENTHEATER de kinderen in asielzoekerscentra (AZC’s) op te vrolijken en te activeren met een serie online filmpjes onder de naam Circus DOE-MAAR-MEE. Afgeloen zomer was de live versie van dit succesvolle programma te zien in een 30-tal AZC’s door het hele land. 

Ondanks versoepelde coronaregels leven is de zomervakantie voor kinderen in AZC’s een extra moeilijke periode: er is weinig afleiding en ze kunnen nergens naartoe. Juist daarom organiseerde het WOLKENTHEATER in augustus 2020 een grote circustournee langs een 30-tal AZC’s. In de interactieve voorstelling Circus DOE-MAAR-MEE werden spullen die te vinden zijn in elk huis, bijvoorbeeld sokken of theedoeken, omgetoverd tot circusrekwisieten voor verschillende jongleerscenes of goocheltrucs. Kinderen werden op deze manier geïnspireerd om het alledaagse leven op een creatieve en speelse manier te zien en thuis zelf ook circusje te gaan spelen. De openluchtevenement was voornamelijk bedoeld voor kinderen van 3 tot 12 jaar maar iedereen was welkom die het circus leuk vindt!

 

dinsdag 4 augustus 12:00 AZC Gilze en Rijen
16:00 AZC Oisterwijk
woensdag 5 augustus 12:00 AZC Sweikhuizen
16:00 AZC Echt
donderdag 6 augustus 12:00 AZC Grave
16:00 AZC Overloon
vrijdag 7 augustus 12:00 AZC Arnhem-Zuid
16:00 AZC Arnhem Elderhofseweg
maandag 10 augustus 12:00 AZC Den Helder Nieuweweg
16:00 AZC Sneek
dinsdag 11 augustus 12:00 AZC Burgum
16:00 AZC Drachten-Noorderend
woensdag 12 augustus 12:00 AZC Delfzijl – afgelast wegens corona
16:00 AZC Assen
woensdag 12 augustus 12:00 AZC Ter Apel – afgelast wegens corona
16:00 AZC Assen
vrijdag 14 augustus 12:00 AZC Emmen
16:00 AZC Hardenberg
zaterdag 15 augustus 12:00 AZC Almelo
16:00 AZC Schalkhaar
zondag 16 augustus 12:00 AZC Luttelgeest
16:00 AZC Almere
woensdag 19 augustus 12:00 AZC Rijswijk
16:00 AZC Rotterdam
donderdag 20 augustus 12:00 AZC Leersum
16:00 AZC Utrecht-Haydnlaan
vrijdag 21 augustus 12:00 AZC Harderwijk
16:00 AZC Amersfoort
zaterdag 22 augustus 12:00 AZC Zutphen
16:00 AZC Apeldoorn

 

Medewerkers:

Spelers: Carla Salier, Eric van der Steen en Tivo Beunk
Tekening: Nenad Vukmirovic Woek
Foto’s: Goedele Monnens
Video editing: Nino van der Steen
Graphic design: Martin Takken
Productie: Adrijan Siniša Rakić

IN DE WOLKEN ALS EEN ASIELKIND LACHT

Marcel Looden • 8 augustus 2020 • Groningen

Het Wolkentheater vrolijkt deze maand de coronazomer van asielkinderen op en doet ook het Noorden aan. Mede-oprichter Adrijan Sinisa Rakić verheugt zich op de voorstellingen.

Veel asielkinderen in het Noorden worden deze maand getrakteerd op een circusvoorstelling van het Wolkentheater. Als zij ervan genieten, is ook Adrijan Sinisa Rakić blij. Hij is regisseur, producent en soms speler van het theater en helemaal klaar voor de zomertoernee. ,,We zijn deze week begonnen in het azc in Gilze en Rijen en doen de komende weken in totaal maar liefst 29 azc’s aan in het hele land, ook de meeste in het Noorden. Zo druk hadden we het in een zomer nog nooit.’’ De 59-jarige Rakić kan dat weten. Hij stond 27 jaar geleden mede aan de wieg van de Stichting Wolkentheater. De stichting die zich helemaal richt op het maken en geven van voorstellingen aan kinderen in Nederlandse azc’s, en zo die kinderen een mooie dag wil geven.

Rakić weet hoe goed die jongens en meisjes zo’n mooie dag kunnen gebruiken. Hij was zelf ooit vluchteling, in de vroege jaren 90 toen op de Balkan het toenmalige Joegoslavië uit elkaar viel. Zijn vader was Serviër, zijn moeder kwam uit Kroatië, hij was een jonge theaterregisseur die zijn opleiding in Belgrado had gevolgd. ,,Op een bepaald moment kreeg ik de oproep om te gaan vechten’’, blikt Rakić terug. ,,Ik moest in het leger maar dat wilde ik niet. Ik ben gevlucht en uiteindelijk in Nederland terecht gekomen, in 1992. De situatie was hier toen heel anders dan nu. Het asielcentrum in Ter Apel waar vluchtelingen zich melden, was er nog niet, het COA was er ook nog niet. Opvanglocaties waren er wel en daarin zaten veel Joegoslavische vluchtelingen.’’Rakić vond uiteindelijk onderdak in een kraakpand in Amsterdam, de stad waar hij nog altijd woont. Zijn vaderland had hij verloren, zijn liefde voor het theater niet. En in 1993 richtte hij met andere gevluchte kunstenaars uit Joegoslavië een theatergezelschap op dat ging spelen in opvanglocaties en dat het Wolkentheater ging heten. ,,Het eerste optreden vergeet ik natuurlijk nooit meer. Dat gaven we in een kazerne in Haarlem dat vol met vluchtelingen uit Joegoslavië zat, onder hen waren veel kinderen. Het optreden verliep goed, de reacties waren positief en vanaf toen bleven we spelen voor kinderen in azc’s.’’

En nu, 27 jaar later, bestaat het Wolkentheater dat nog altijd en Rakić nog altijd een van de drijvende krachten. ,,Het theater valt onder een stichting die door verschillende fondsen en ook gemeenten met geld wordt ondersteun. Ik ben in dienst van de stichting, het theater is zo ook mijn broodwinning geworden. Ik regisseer en produceer de voorstellingen en speel soms ook mee.’’ Waarbij de andere acteurs niet meer die van het eerste uur zijn. ,,We geven jaarlijks een voorstelling in de Sinterklaastijd en in de zomervakantie en doen dan veeL azc’s aan’’, vertelt Rakić. ,,We betrekken de kinderen altijd actief bij de optredens. Zo gaven we in de vorige zomer een voorstelling met grote vogelpoppen die eindigde met een vrolijke disco. We gebruiken altijd zo weinig mogelijk woorden omdat de kinderen allerlei talen spreken en ons niet zouden verstaan. We werken met gebaren en mimiek.’’

In maart werden ook Rakić en zijn collega’s van het Wolkentheater geconfronteerd met de coronacrisis. ,,Net als de kinderen in de azc’s, zij kwamen ook in de lockdown terecht. Om hen op te vrolijken en te activeren hebben we in die periode onder de naam Circus Doe-Maar-Mee filmpjes online gezet die kinderen leert hoe ze met eenvoudige voorwerpen circusje kunnen spelen.’’ Op dat moment was het nog uiterst onzeker of het Wolkentheater in de zomer wel op tournee mocht en kon. Maar de regels staan dat inmiddels weer toe. ,,En dus reizen we deze maand met de voorstelling die ook Circus Doe-Maar-Mee heet, langs heel veel azc’s . In de voorstelling zitten goochel- en jongleertrucs waar we de kinderen als altijd bij betrekken.’’
Komende maandag bereikt de tournee het Noorden, dan wordt gespeeld in het azc in Sneek. Twee dagen later zijn de azc’s in Delfzijl en Assen aan de beurt, weer een dag later die in Zweeloo en Emmen. ,,We spelen overal in de buitenlucht en regelen dat we voldoende afstand tot de kinderen houden. In het asielcentrum in Ter Apel spelen we niet. Het COA vond dat, gezien de vele mensen die daar verblijven, te riskant.’’  Rakić heeft begrip voor dat standpunt en verheugt zich vooral op de lachende kindergezichten in al die azc’s. Als hij die ziet, is hij in de wolken en weet hij dat hij en zijn collega’s hun doel hebben bereikt.

WOLKENTHEATER TV


Als voorpret hebben we een serie filmpjes gemaakt. Zij zijn gepubliceerd op de website van COA (de directie van alle AZC’s). In de filmpjes maken kinderen kennis met twee clowns uit de voorstelling, Carla en Eric. Ze laten kinderen zien hoe ze gewone huisspullen tot circusspullen kunt omtoveren en je eigen kamer tot een echte circustent!

1. Hallo, ik ben Carla! Hallo, ik ben Eric!

1. Hallo, ik ben Carla! Hallo, ik ben Eric!

2. Wil je misschien ook leren jongleren?

2. Wil je misschien ook leren jongleren?

3. Wat gaan we doen vandaag? Magic!

3. Wat gaan we doen vandaag? Magic!

4. Een nieuwe uitdaging! Eigen filmpje?

4. Een nieuwe uitdaging! Eigen filmpje?

5. Mim! Dat is circus zonder te praten!

5. Mim! Dat is circus zonder te praten!

6. Samen zingen? Doe maar mee!

6. Samen zingen? Doe maar mee!

Evaluatie AZC medewerkers

 

Nogmaals hartstikke bedankt voor de super leuke show op AZC Sweikhuizen. De kinderen hebben intens genoten en ook de ouderen hadden deze afleiding in de zware corona periode hard nodig.
De introductiefilmpjes zijn over het algemeen goed bekeken door de kids in de computerruimte maar ook op YouTube op de kamers. Voor ons was er in verband met corona geen plaats om het in groepsverband te kijken maar mocht de mogelijkheid ze nog eens voordoen en jullie investeren inderdaad weer in de filmpjes gaan we dit zeker doen! Dus absoluut de volgende keer weer energie insteken, deze kids hebben ervan genoten.
Alle bewoners hebben van het programma genoten en het was heel goed te volgen ondanks dat het Nederlands van onze groep nog niet al te goed is. Door de simpele en directe humor die jullie voornamelijk door lichaamshouding en uitbeelding teweeg brengen, was het voor onze bewoners goed te volgen. De enige tip die ik van bewoners heb gehoord, was dat ze het graag langer zouden willen omdat het zo leuk was.
Randy ter Hark, AZC Sweikhuizen

Hallo toppers! Bedankt voor de fijne voorstelling. De kinderen hebben genoten! Snelle op en afbouw met een relaxte sfeer. Het programma was erg leuk, we vonden het tof dat er wat alleenstaande volwassenen vanaf een afstandje zichtbaar aan het meegenieten waren.
Annemiek van der Velde, AZC Hardenberg

Weer een leuke voorstelling. De kinderen en ook de ouders hebben genoten. De muziekoptocht over het AZC terrein is ook een erg leuk middel. Je ziet dat de mensen nieuwsgierig worden en even erop geattendeerd worden dat er wat gaat gebeuren. De voorstelling was een vrolijke en voor onze doelgroep zeer aansprekende voorstelling. Bedankt en tot de volgende keer.
Tjitske Minnema, AZC Burgum

Heel erg bedankt voor de mooie voorstelling. Het programma is zeer bevallen. Iedereen heeft zichtbaar genoten.
Sanne Postma, AZC Zweeloo

De communicatie vanuit het Wolkentheater hebben we als zeer prettig ervaren. Duidelijk wat de bedoeling was en wat er verwacht werd. Top zo samenwerken! Het programma was erg leuk zoals eerder aangegeven vonden de kinderen het super!
Djon Janssens, AZC Almere