Tijdens de zomervakantie van van dit jaar bracht het WOLKENTHEATER bij maar liefst 27 diverse AZC’s het evenement CIRCUS TROPICAL. In tijden van corona en zomervakanties verlangt men meer dan ooit naar reizen, samenzijn en een welkome, leuke onderbreking van de dagelijkse routine. Voor kinderen in AZC’s is deze periode extra lastig: zij hebben veel meegemaakt, bevinden zich in een onzekere situatie, hun school is dicht, er is weinig afleiding en terwijl anderen op vakantie gaan, blijven zij noodgedwongen achter. Daarom ging het Wolkentheater dit jaar langs AZC’s om deze kinderen een leuke dag te bezorgen en in het zonnetje te zetten.

In de openlucht bij het AZC werd een festivalterrein gecreëerd met tentjes, vlaggetjes, tafels, bankjes en decor. De spelers van het Wolkentheater verzorgden diverse workshops: zo leren de kinderen de hula dansen, trommelen en zelfs hun droomreis schilderen. Ook werd de theatervoorstelling gespeeld, waarin de kinderen de in de workshops geleerde kunsten zelf konden toepassen en laten zien. Zo maakten zij zelf onderdeel uit van de show. De spelers van het WOLKENTHEATER gebruikten bijna geen woorden, waardoor de shows toegankelijk waren voor iedereen. Door fantasie en samenspel reizen ze met z’n allen naar een ver oord, een paradijselijk eiland waar iedereen gelukkig is. In de slotscène waarin alle kinderen naar het ‘podium’ komen en met bloemenkransen en gelach samen dansten, was een stukje van dat eiland echt aanwezig.

 

dinsdag 3 augustus
14:00  AZC  Rijswijk
woensdag 4 augustus 12:00 AZC  Utrecht
16:00 AZC  Amersfoort
donderdag 5 augustus 12:00 AZC  Den Helder
16:00 AZC  Heerhugowaard
vrijdag 6 augustus 12:00 AZC  Luttelgeest
16:00 AZC  Almere
maandag 9 augustus 12:00 AZC  Gilze
16:00 AZC  Oisterwijk
dinsdag 10 augustus 12:00 AZC  Echt
16:00 AZC  Budel
woensdag 11 augustus 12:00 AZC  Maastricht
16:00 AZC  Sweikhuizen
donderdag 12 augustus 11:00 AZC  Grave
16:00 AZC Winterswijk
vrijdag 13 augustus 12:00 AZC  Apeldoorn
16:00 AZC  Harderwijk
maandag 16 augustus 12:00 AZC Emmen
16:00 AZC Hardenberg
dinsdag 17 augustus 12:00 AZC Zweeloo
16:00 AZC Assen
woensdag 18 augustus 12:00 AZC Delfzijl
16:00 AZC Musselkanaal
donderdag 19 augustus 12:00 AZC Sneek
16:00 AZC Burgum
vrijdag 20 augustus 12:00 AZC Almelo
16:00 AZC Schalkhaar

 

RTV Maastricht

RTV Maastricht

TV Regio Noordkop

TV Regio Noordkop

L1mburg Centraal

L1mburg Centraal

Medewerkers:

Spelers: Carla Salier, Eric van der Steen en Jantine Kraaijeveld
Workshops: Adrijan Siniša Rakić en Marcelle van der Velden
Foto’s: Goedele Monnens
Tekening: Nenad Vukmirovic Woek
Graphic design: Martin Takken
Productie: Adrijan Siniša Rakić

Herman Haverkate

Anna Sofia From

Madelon de Goffau

Redactie

Roy van der Lee

Evaluatie AZC medewerkers

 

In AZC Winterswijk heb ik als COA medewerker jullie voorstelling mee mogen maken samen met ongeveer 60 kinderen, een heleboel ouders en ook mensen uit de buurt. Het weer was perfect en buiten onder de boom was er een fantastische voorstelling. Er waren kinderen betrokken die wij kennen als erg teruggetrokken kinderen, deze stonden nu op het “podium” mee te dansen en te genieten. Wat waren er veel blije gezichtjes deze middag.
Vanuit de buurt kwamen er hele positieve berichten. Ze vonden het geweldig dat dit mogelijk werd gemaakt voor de vele kinderen op ons AZC. Ze hebben gezien hoe blij de kinderen waren en dat ze dit heel erg goed doet.
Gelukkig hadden we goed weer. Wij hebben helaas niet de mogelijkheid dit voor zoveel kinderen met ouders en buurt aan te bieden in een binnenruimte maar dat was dus ook niet van belang.
Het was zeker voor herhaling vatbaar.
Yvonne Sheridan, AZC Winterswijk

Onze kinderen hebben genoten! Ik heb zelf kort de voorstelling bijgewoond (bezem met bovenop de beer, stok op de kin, heel knap!) en het stukje met de koffer (fles past er niet in, stok ook niet, hilarisch). Daarna riep het werk weer….
Bij het uitdelen van het drinken (wij hebben in Schalkhaar de activiteit gekoppeld aan een patatkraam met drinken voor alle bewoners), zag ik veel uitgelaten kinderen, op een positieve manier, en de meisjes waren super blij met hun hoela-rokjes. Zo lief!
Een van de meisjes kwam naar me toe, en zei; mevrouw we hebben vandaag een super-dag!
Frederique Wanschers, AZC Schalkhaar

Ik heb, net als alle 50 aanwezige kinderen, enorm genoten van jullie voorstelling.Het zag er allemaal weer fantastisch en professioneel uit.Ondanks het slechte weer. Sommige kinderen lopen nog steeds met een bloemenkrans om hun nek. Hopelijk zien wij elkaar volgend jaar weer met het zomertheater en sinterklaasvoorstelling!!
Pierre Stroomer, AZC Emmen

We vonden het erg leuk. Leuker dan ooit. De acteurs waren geweldig. Ook de aanpassing in Luttelgeest vanwege de hoeveelheid bezoekers was goed geregeld. Bedenk inderdaad als je een warming-up activiteit wil doen vooraf de voorstelling, dat in Luttelgeest vaak meer dan 100 kinderen zijn haha (chaos) dus alleen de voorstelling en het rondje was meer dan genoeg. Dank je wel dat jullie zo’n mooie show neerzetten de kinderen hebben genoten. We zijn al weer verheugd op de sinterklaasvoorstelling.
Harm Jan Feijen, AZC Luttelgeest

Zolang ik bij het COA werk maak ik het Wolkentheater mee. Eerst een keer per jaar de laatste jaren twee keer per jaar. Bij ons zeggen ze “de sleet zit erop” maar bij jullie zit de sleet er nog lang niet op. Sinds 1993 zijn jullie met de zelfde passie bezig. De kinderen genieten er elke keer weer van. Het is een feest als jullie er zijn. Dit jaar gelukkig in de tuin van AZC Assen onder een waterig zonnetje een prachtige voorstelling. Waar de ouders en de kinderen van genoten hebben. Hopelijk werk in nog lang bij het COA en maak ik jullie nog heel lang mee. Namens de kinderen bedankt!
Henk de Jonge, AZC Assen

 

Slotwoord

De zomertour van het WOLKENTHEATER is afgelopen. Ondanks bijzonder koud en regenachtig weer heeft ons project CIRCUS TROPICAL veel warmte, gelach en samenzijn gebracht naar kinderen in AZC’s. Zevenentwintig keer achter elkaar in zevenentwintig verschillende AZC’s door heel Nederland. Graag tot de volgende keer!