Goedheiligman met toneelstuk langs azc’s

’Sint ook een held voor vluchtelingen’

AMSTERDAM – Oer-Hollandse gezelligheid is het meest doeltreffende middel voor integratie, vindt het toneelgezelschap het Wolkentheater. Daarom gaat Sinterklaas ook langs bij jonge asielzoekers in de azc’s. Met een toneelstuk, maar vooral met de traditionele attributen als het grote boek, pepernoten en cadeaus. „Sint is ook voor deze kinderen een held.”

Sinterklaas repeteert in het Amsterdamse CREA voor de viering van Sinterklaas voor kinderen van asielzoekers.
Sinterklaas repeteert in het Amsterdamse CREA voor de viering van Sinterklaas voor kinderen van asielzoekers.Ⓒ RONALD BAKKER

Ergens op een geheime locatie in Nederland oefent Sinterklaas met een paar spelers van het Wolkentheater op het repertoire dat ze gaan zingen, de komende dagen in tientallen azc’s in Nederland. ’Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht’, ’Zie ginds komt de stoomboot’ en ’Sinterklaas Kapoentje’, het moet allemaal in het hoofd zitten. Want het mag na zoveel jaar misschien routine lijken, dat is het niet. Er moet geoefend worden op een heus toneelstuk.

Toneelleider Adrijan Rakić, zelf ooit als vluchteling gekomen uit het door oorlog verscheurde voormalig Joegoslavië, geeft al tientallen jaren toneelvoorstellingen in azc’s. Hij besloot al snel Sinterklaas als thema te gebruiken. „Het heeft alles in zich. Feest, traditie, iets typisch Nederlands.”

Herkenbaar

En iets heel herkenbaars, merkte Rakić. „Denk maar niet dat kinderen in asielzoekerscentra pas door ons toneelstuk kennismaken met de Sint”, zegt hij. ,,Ze hebben er allang al van gehoord. Via school, via vriendjes, of het Sinterklaasjournaal. „Als ze in Nederland komen leren ze twee woorden als eerste. Verblijfsvergunning en Sinterklaas.”

Het publiek is wel wat anders dan gemiddeld: het zijn bijvoorbeeld Syrische of Afghaanse kinderen. Maar verder is het een Sinterklaasfeest als alle anderen. . „Ook zij willen feest. Even niet bezig zijn met hun problemen. Bovendien is het heel belangrijk dat Sinterklaas ook in zo’n centrum komt. Kinderen kennen Sinterklaas al van de verhalen of tv, maar dan is hij er ook echt voor hen. Wordt het iets van hen.”

Repeteren doet Sint met Sonja Krol achter de piano.
Repeteren doet Sint met Sonja Krol achter de piano. Ⓒ RONALD BAKKER

Sabine Krol zit in de repetitieruimte achter de piano. Met een pietenhoed op. Zij speelt in het stuk het hulpje van Sinterklaas, maar is geen echte Zwarte Piet. Het toneelgezelschap neemt sowieso geen Zwarte Pieten mee. „Wij maken gebruik van twee clownspieten. De azc’s mogen zelf andere Pieten leveren. In welke kleur of vorm dan ook.”

Neutraal

Een bewuste keuze. Toneelleider Rakić wil neutraal blijven in de Pietendiscussie. Jarenlang namen we Zwarte Pieten mee. Ik heb er ook niks op tegen. Maar toen de discussie in alle hevigheid losbarstte, ben ik er mee gestopt”, zegt hij. Niet vanuit een bepaalde overtuiging. „Maar ik ben er als theatermaker niet voor om partij te kiezen. Als wij komen, moet het feest voor de kinderen zijn. Ik wil niet dat er dan nog discussie is, of wij die oproepen. Daarom mogen azc’s dat zelf uitzoeken, maar wel voordat wij komen.”

Want het Wolkentheater wil vooral dat de kinderen meekrijgen dat het een groot feest is. En dat lukt. „Die kinderen zijn helemaal door het dolle”, zegt hulpje Krol. „Na een uur zijn ze helemaal uitgeput.” Volgens Rakić is de magie van de voorstelling vooral dat het allemaal zo vanzelfsprekend is. „Ook hier willen kinderen een tekening aan Sint geven, op schoot zitten en een selfie maken. Ook zij zien hem als held.”

Geloof

Het geloof is geen issue, ondanks de sterk aanwezige islamitische populatie in de azc’s en de christelijke achtergrond van Sinterklaas. „De eerste jaren was ik nog voorzichtig, gaf ik Sinterklaas een mijter zonder kruis. Maar ik kreeg meteen te horen dat het dan de echte niet was. Dat heb ik gauw veranderd”, zegt Rakić. „In Rijswijk vroeg ooit eens een islamitische stichting of ze financieel bij konden dragen. Ik heb het afgeslagen, maar vond het een geweldig gebaar.”

En Sinterklaas zelf? Die is ook blij dat de nieuwe kinderen kennismaken met het oer-Hollandse feest. „Niet alle families zullen het straks thuis vieren, maar zo hebben deze kinderen in ieder geval ervaren hoe het is”, zegt hij, terwijl hij nog maar eens een nummer inzet.